Történet
Gyülekezeti alkalmak
Lelkipásztor
Presbitérium
Zenei élet
Ifjúság
Médiatár
Linktár
Arhívum
Vendégkönyv
Elérhetőség

Napi ige

 


  
 
()


Körlevél

Név:
E-mail:
Feliratkozok a/az:
gyülekezet körleveleire
alapítvány körleveleire
ifjúság körleveleire
Feliratkozok


Letöltések

Helyi és Országos sajtó


LELKIPÁSZTORI HIVATAL
ÓRARENDJE


HÉTFŐ - PÉNTEK

8-13 ÓRA

SZOMBAT

9-12 ÓRA



Thyalie Online Szerepjáték Reducere factura apa

Hirek

Bibliás tanévkezdés a Csillagocska Református Zeneóvodában
2016-09-29


A Csillagocska Óvodában a 2016-17-es tanév – hagyományteremtő módon – bibliahéttel kezdődött. Kicsik és nagyok, gyermekek és óvodapedagógusok, együtt ültek képletesen a Mester lábai elé, hogy ismert és újszerű bibliai történetek hallgatása által, ki-ki a maga tarisznyájába gyűjtsön magának az évkezdéshez szükséges tanítást, intést, jó szót, mosolyt, nevetést, dallamot. Egyszóval a Jézusban együvé tartozásnak azt a támogató és feloldó élményét, amit máshol sem gyermek, sem felnőtt nem talál, csak a Mester lábainál.

Az óvodai bejáratott napi programba jól illeszkedett a játékos tanítással eltelt közösségi alkalom. A tanítás keretét a Királyhágómelléki Református Egyházkerület idei nyári gyerekmissziós programja nyújtotta, melynek gondosan válogatott bibliai történeteit és koncepcióját az óvódás korú gyermekek értelem- és érzelemvilágába ültettük át. Az indián népmese Kett-módszerrel történő élménypedagógiai feldolgozása rendkívül hálásnak és termékenynek bizonyult a mesékre oly fogékony kisgyerekek körében. Köszönhető ez annak is, hogy az indián eredetű tanító mese több síkon is igen sok hasonlóságot mutat a magyar népmeséinkkel. A gyerekek könnyen azonosulhattak az ügyetlen kis indiánlánnyal, aki élete pirkadatán nagy feladattal kell szembenézzen: el kell sajátítania a kosárfonás mesterségét. A vének határozata alapján egyedül kell nekivágnia a nagyvilágnak, hogy az utazása során szerzett tapasztalatokkal gazdagodva újabb és újabb lépéseket tegyen ahhoz, hogy közösségének értékes tagja legyen. Utazása során segítőkkel találkozik, akik a maguk bölcsességét osztják meg a kicsi lánnyal. A fától a folyamatos növekedés titkát, a napocskától a fényben (kedvesség, melegség, szeretet) való járást, a sziklától az állhatatosság és a türelem értékeit, a víztől a céltudatosságot, a haltól az árral szemben való úszás praktikáját, s végül a kígyótól az elengedés, megbocsátás művészetét. A szóban elmondott mese megelevenedett a színes padlóképen, mely a gyerekek számára rendkívül vonzónak és érdekesnek bizonyult, lehetővé téve az elmélyült foglalkozást. A mesemondást még izgalmasabbá tette, s szintén az elmélyítést segítette a számos magyar népi gyerekdal, melyek szervesen illeszkedtek a napi tanításhoz, s a gyerekeket az otthonosság, meghittség érzésével töltötték el.

Az indián keretmese napi bölcsességét, morális érték-tanítását húzta alá és mélyítette el, vagy akár példásan szemléltetette a bibliai történet, mai példázat. Terítékre került Jótám meséje, Pál apostol megtérése, Jézus kenyércsodája, a megbocsátás és a türelem fontossága. A szellemi, lelki értékek, amelyekről együtt beszélgettünk, tanultunk, mind olyan természetűek, amire az óvodai, családi, közösségi életben gyereknek és felnőttnek is egyaránt nagy szüksége van.

 



Letölthető dokumentum :




Történet Programok Képgaléria Videógaléria Arhívum Vendégkönyv Elérhetőség