Történet
Gyülekezeti alkalmak
Lelkipásztor
Presbitérium
Zenei élet
Ifjúság
Médiatár
Linktár
Arhívum
Vendégkönyv
Elérhetőség

Napi ige

 


  
 
()


Körlevél

Név:
E-mail:
Feliratkozok a/az:
gyülekezet körleveleire
alapítvány körleveleire
ifjúság körleveleire
Feliratkozok


Letöltések

Helyi és Országos sajtó


LELKIPÁSZTORI HIVATAL
ÓRARENDJE


HÉTFŐ - PÉNTEK

8-13 ÓRA

SZOMBAT

9-12 ÓRA



Thyalie Online Szerepjáték Reducere factura apa

Hirek

Gyülekezeti hirdetések 2020. április 5-én
2020-04-06


Keresztyén Testvérek! Kedves barátaim a Krisztus Jézusban!

Hirdetéseink megosztása előtt, elöljáróban hadd írjam le azt, ami éppen ezekben a virtuális életet „követelő” napokban jutott eszembe Húsvét kapcsán. Berkesi Sándor bátyám mondta el akkor, gondolom nem csak nekem, de másoknak is a legrövidebb húsvéti emailt: ím, él!

Az elmúlt szűk egy hónap során már többször elmondtam, leírtam azt, hogy a közösségépítő- és összetartó istentisztelet igazi, valódi formájának nem ezt az internetes, virtuális, online formában történő gyakorlatot tartom, ám a mostani alkalmatlan időben is meg kellett találnunk az alkalmas formát és módot, a tartalom tiszta és egyértelmű kifejezéséhez. A kialakult körülmények között is fontosnak tartjuk a tisztán látást és a rend fenntartását. Nos, gyülekezeti, szószéki hirdetéseinket ezúttal ilyen formában is közzétesszük részletesen az egyházközség honlapján:

Lásd: http://nagyvaradret.ro/t/

1. Nagyhét. A mai nappal beléptünk a húsvéti ünnepkör, köznyelvünkben használatos nagyhétbe. Ez tehát Jézus Urunk Virágvasárnap történt jeruzsálemi bevonulásával kezdődik és a nagy dráma utolsó felvonásáig, Húsvét napján történt feltámadása ünnepéig tart. Eközben minden napnak megvan a maga hangsúlyos üzenete, ám nagycsütörtökkel, nagypéntekkel, nagyszombattal egyre közelebb kerülhetünk lélekben Urunkhoz, s közben egyre nagyobb mélységeket és magasságokat járhatunk be Vele együtt mi is. Ebben az időszakban – normális körülmények között, – délutánonként bűnbánati istentiszteleteket, önvizsgálatra serkentő elmélkedéseket szoktunk tartani. Erre most a megszokott templomi közösségben, természetesen nem kerülhet sor. Ám ez nem jelenti azt, hogy akár a megszokott délutáni időpontban, akár más napszakban, ne kerülhetne sor az elcsendesedésre. Sőt arra buzdítalak benneteket, hogy ki-ki lelkiismeretesen, – az amint vagyok, és ahogy lehet jegyében – készüljön, akár magánosan, akár családi közösségben. Ezekhez a csendes percekhez jó szívvel ajánlom a Szentírás mellett használatos, egyéb kedves imádságoskönyveinket, énekeskönyvünket, a bibliaolvasó kalauzt. Ez utóbbihoz internetes források is elérhetőek: reformatus.hu, reformatus.ro. A református.hu, egyházközségünk honlapján is olvasható rendszeresen.

2. Nagypéntek. Ezúttal Nagypénteken sem délelőtt, sem délután nem tartunk istentiszteletet, még online formában sem. Kérlek Benneteket, hogy egyéb önvizsgálat mellett, merjétek bátran és lelkiismeretesen végiggondolni azt, hogy milyen lehet nagyon, de nagyon távol kerülni az Istentől, úgy, hogy esetleg még a szavát sem hallhatjuk. Mit jelentene ez nekünk személyesen, ha nem lenne Krisztusunk?

3. Húsvét. A jövő vasárnap, ha Isten éltet bennünket, akkor Húsvét vasárnapja lesz, amikor feltámadott Urunk közösségében üljük meg az ünnepet, ismét csak az amint vagyunk, és az, ahogy lehet jegyében. Ezúttal két lehetőség is adott gyülekezeti tagjaink számára. Természetesen gyülekezeti tagjaink, teljesen nyugodt szívvel választhatják mind a Magyar Református Egyház által felkínált egységes ajánlatot, mind a helyi gyülekezeti lehetőséget. Ez utóbbit később is vissza lehet nézni, a már ismert internetes felületen.

Először említem meg úgy a nagypénteki, mint a húsvétvasárnapi úrvacsoraosztással egybekötött istentisztelettel kapcsolatban azt, hogy a Magyar Református Egyház egységesen ajánlja mindenkinek azt az egységes lehetőséget, amelyikkel a Duna TV-én és egyéb online csatornákon keresztül közvetíti a református ünnepi istentiszteleteket. A Duna tv-én közvetített istentisztelet rendjét és az ott elhangzó énekeket, imádságokat megtalálhatják itt: http://reformatus.ro/a-duna-televizioban-kozvetitendo-husvetvasarnapi-reformatus-istentisztelet-rendje.html?fbclid=IwAR2DTCGkFwaD_AztHdMPuXmriR6WBZ4OEdh6O80uDoP4SHGIkgnHMVRkHJs.

– Másodszor, mivel sokan tartanak igényt a megszokott helyen és időben gyakorolt istentiszteletre, ezért a Nagyvárad-réti gyülekezet templomában megtartjuk, az úrvacsorával egybekötött istentiszteletet. Ezúttal csak a szolgálattevők, mintegy hatan vesznek részt rajta. A reánk következő ünnepen egy istentiszteletre kerül sor, délelőtt 10,00 órától, amelyet reggeli időben rögzített formában teszünk közé a már megszokott internetes felületeken. Ezt is helyénvalónak gondoljuk, hiszen egyházunk – az egység támogatása mellett is, – mindenekelőtt a gyülekezeteiben él.

Nagyon sokakkal telefonos beszélgetést folytatva tudom, hogy többek számára az is komoly gondot jelent, hogy a megszokott, és szeretett templomától, gyülekezeti hajléktól távol kell maradnia. Nem kevésbé jelent gondot az úrvacsorával élni akarók számára is ez a helyzet. Az un. virtuális módon történő úrvacsorázás kérdésében nem vagyunk sem könnyű, sem egyértelmű helyzetben. Kétségtelen tény az, hogy a megszokott gyakorlatot most nem követhetjük. Emiatt aztán többféle vélemény, meggyőződés és javaslat jár „kézen-közön”. Engedjeték meg nekem, hogy ezekre ne most térjek ki. A problémát illetően van konkrét véleményem, és bár úgy érzem, hogy ezt a fajta gyakorlatot körültekintőbb és szélesebb körű (belső)kommunikáció előzhette volna meg, ez most nem a nézetek és vélemények, de főként nem a vita, vagy mérlegelések időszaka, hanem ismét csak az amint vagyok és az, ahogy lehet szerinti cselekvésé. Azt tanácsolom, hogy vizsgálja meg azért mindenki magát és hite, de legfőbbképpen lelkiismerete szerint cselekedjen, járjon el ebben a kérdésben. Az ilyen úrvacsorai alkalom során is lehet megfelelő komolysággal és alázattal fordulnia bárkinek a szent jegyekhez, és hát saját otthonaink is templomokká válhatnak, mi pedig élő közösség maradunk.

Nyugodt szívvel vállalható az is, hogy ugyanabban a pillanatban, egy szívvel és lélekkel ráhangolódva bármelyik online liturgiára, előkészítik az kenyeret és a bort, és (amennyiben nem egyedül van valaki, vagy nem – a mi gyakorlatunkat elutasító – vegyes felekezetű családban él) a családtagok közül megosztja a jegyeket a többieknek? Ám azt is teljesen járható és vállalható gyakorlatnak gondolom ezúttal, hogy nem tud, nem akar, nem kíván élni az úrvacsorával, hanem lélekben ráhangolódik a közvetített istentiszteletre és valódi lelki mélységben végig gondolja magában azt, hogy mit is jelent „számára” valójában az úrvacsora, és mondjuk, hogy milyen lenne az, ha nincs többé úrvacsora?

Végül, de nem utolsó sorban eddig nem kértük az Önök pénzügyi támogatásait, és bár mi sem vagyunk könnyű helyzetben a szűk tartalékainkat illetően, most sem tesszük, és nem kérünk nyomatékosan senkit. Pontosan tudjuk, hogy Mindnyájan milyen helyzetben vagyunk, élünk. Ezzel együtt az elmúlt héten, önmaguk, belső indíttatásra többen is megkerestek és felajánlottak az egyházat támogató adományaikat. Ezt Isten iránti hálával köszönjük. A támogatás, a hozzájárulás kifejezési módja a hivatalos banki átutalás. Ebben, aki felhívja az egyházközség lelkészi hivatalát, ott kap kellő információkat erre vonatkozóan.

 

Andor Emanuel: Tel: 0259-453914 vagy 0747898842

Bankszámla szám:  RO30BTRL00501205E15476XX

Kérjük, hogy a név, az összeg mellett szíveskedjenek pontosítani a lakcímüket is.

 

Hirdetéseinket áldást kérő énekünkkel fejezem be: Dicséret, dicsősség, tisztesség és hálaadás a szentek Urának légyen örök magasztalás! Vagy ígérettől elhanyatlás: Tőle fejünkre szálljon áldás. (MRÉ 353, 10)

 

Szálljon áldás  Annak, aki az élet teremtője és újjáteremtője. Ő vele az ünnep, az most is ünnep lesz.

Isten legyen velünk, Mindnyájunkkal!

 

 

                                                Dr. Pálfi József

                                                lelkipásztor







Történet Programok Képgaléria Videógaléria Arhívum Vendégkönyv Elérhetőség